Vorig seizoen maakten Sparta Petegem en KSVO er een waar spektakel van. Het werd 3-3 met Oudenaardse doelpunten van Mezine, Jourquin en Heirwegh.  N De Zitter  KSVO

Zondag staat voor KSVO een linke uitmatch bij rode lantaarn Sparta Petegem op het programma. De kampioen van 2 seizoenen terug staat momenteel op een met KM Torhout gedeelde laatste plaats. De ploeg kent heel wat blessureleed, maar heeft desondanks meer in huis dan de huidige stand laat vermoeden. Het wordt dus zeker geen gezondheidswandeling.

Petegem met afgeslankte en verjongde kern

2 seizoenen terug was Sparta Petegem de even verrassende als verdiende kampioen. Wegens geen licentieaanvraag, bleef promotie echter uit. Vorig jaar bevestigde de ploeg met een knappe 2de plaats na het ongenaakbare Lokeren Temse.
In vergelijking met het afgelopen seizoen bleef de ploeg zo goed als intact. Enkel Pieter De Wulf, Kenzo Verheuge, Gianni Swennen en Thomas Vande Velde verlieten de ploeg. Petegem koos bewust voor een verjongde en afgeslankte kern, maar verloor al heel vroeg op het seizoen 3 sleutelspelers: de broertjes Anton en Riennes Van Borm en Robbe Van Den Heede, wat toch een serieuze aderlating is.
 
Van de hemel naar de hel

Petegem verloor de eerste match op Gullegem en liet de week daarop een wenkende zege tegen Wetteren knullig door de vingers glippen. Het kostte meteen de kop van de trainer. Fabian Duyck, die succestrainer Bert D’hont verving bij aanvang van deze campagne, werd immers al na 2 speeldagen op straat gezet en vervangen door Wim Van Acker. Wim, 8 seizoenen lang trainer van het eerste elftal van Petegem, was de voorbije periode actief als scout bij de ploeg en nam dus al vroeg het roer over. Hij haalde 5 op 12, maar daarna verloor Petegem 3 keer na elkaar en bleef zo in de kelder van het klassement hangen. Het won wel eerder verrassend van KSV Oostkamp. Daarna volgden echter opnieuw 5 matchen zonder zege, waarin amper 3 puntjes werden behaald.

 
Speeldag Wedstrijd Score
1 GULLEGEM FC - KFC SPARTA PETEGEM 2 - 0
2 KFC SPARTA PETEGEM - WETTEREN R.FC 3 - 3
3 HARELBEKE RC - KFC SPARTA PETEGEM 2 - 2
4 KFC SPARTA PETEGEM - NINOVE VK 2 - 2
5 MANDEL UNITED KFC - KFC SPARTA PETEGEM 2 - 0
6 KFC SPARTA PETEGEM - JONG ESSEVEE 2 - 1
7 EENDRACHT AALST SC - KFC SPARTA PETEGEM 3 - 1
8 KFC SPARTA PETEGEM - DIKKELVENNE SC 2 - 3
9 MERELBEKE KFC - KFC SPARTA PETEGEM 5 - 2
10 KFC SPARTA PETEGEM - OOSTKAMP VC SV 3 - 2
11 GENT RACING CLUB K. - KFC SPARTA PETEGEM 1 - 0
12 BRAKEL OLSA - KFC SPARTA PETEGEM 3 - 1
13 KFC SPARTA PETEGEM - VOORDE-APPELTERRE FC 1 - 1
14 KFC SPARTA PETEGEM - ZELZATE K.VV 1 - 1
15 TORHOUT KM - KFC SPARTA PETEGEM 0 - 0
16 KFC SPARTA PETEGEM - OUDENAARDE SV -

Sparta Petegem won 2 keer en speelde 6 keer gelijk, goed voor 12 punten in 15 matchen. Het staat daarmee op een met KM Torhout gedeelde laatste plaats. 3 punten scheiden Petegem van een barrageplaats en 4 punten van een veilige plaats. Het blijft een groot contrast met 2 seizoenen terug, toen Sparta Petegem als leider de winterstop inging. Van de hemel naar de hel op 2 seizoenen tijd…
Het team scoorde 20 keer en incasseerde 31 tegentreffers. Pas vorige week kon de ploeg voor het eerst een clean sheet voorleggen. Er werd niet gescoord in de degradatietopper op bezoek bij KM Torhout. Voor Sparta Petegem was dit gelijke spel pas het 2de puntje dat werd behaald in uitmatchen. In eigen huis doet de ploeg van aan de Leie het stukken beter. Het verloor slechts 1 keer, toch een waarschuwing voor KSVO

De doelpuntenmakers bij Sparta Petegem:
5: Lorenzo Berwouts
4: Sam Blancke
2: Arthur D’Hulster en Davy Joye
1: Brian Vercruysse, Maxime Maes, Robbe Van Steenkiste, Olivier Luyckx en Gauthier Willemyns
Er vielen 2 owngoals in het voordeel van Petegem

Stefan Leleu op zijn hoede voor rode lantaarn

Het is even wennen voor zowel KSVO als Sparta Petegem. 2 seizoenen terug op bijna dezelfde dag, won Sparta Petegem met 1-0 van KSVO. De ploeg werd hierdoor leider en stond die koppositie niet meer af. Voor KSVO was het hierna toch een tijdje naar onderen kijken. Nu liggen de kaarten totaal anders.
“Sparta Petegem speelt met een quasi identiek elftal, waarmee ze 2 seizoenen terug de titel haalden en vorig jaar vice-kampioen werden,” weet Stefan Leleu over onze tegenstander. “Met Gauthier Willemyns (RFC Wetteren) en Sasha Beshliaha (SC Dikkelvenne) haalde het de nodige ervaring binnen. Voor de rest werd de kern versterkt met enkele jonge speler uit eigen jeugd en regio, zoals Preben D’hondt en Emile Steyaert. De ploeg staat inderdaad op de laatste plaats vandaag, maar het blijft een linke verplaatsing.” Ook nu is trainer Stefan Leleu op zijn hoede. “In hun laatste wedstrijden speelden ze 3 keer gelijk. Ze zijn zich dus licht aan het herpakken. Ze verloren, net als ons, in eigen huis maar 1 match en de tandem Joye – Berwouts kan elk team pijn doen. Met Tom Vandenbossche hebben ze een ervaren en goede doelman in huis. We weten dat Sparta Petegem veel meer kwaliteit in huis heeft, dan de stand laat vermoeden, dus zijn we zoals gewoonlijk op onze hoede,” eindigt onze trainer.

Spelersinfo:

KSVO: Voor Lorenzo Heirwegh wordt het afwachten tot net voor de match of hij wedstrijdfit is. Van de 3 revaliderende spelers, zal Simon Van Brussel mogelijk na nieuwjaar kunnen starten met de trainingen. Robbe Vandenheede hoopt om eind februari de trainingen te kunnen hervatten. Vladi Van De Wiel mikt op de voorbereiding van het komende seizoen.
Voor veel jonge spelers wordt het ook een drukke examenperiode. Voor sommigen is dit al voor nieuwjaar, bij anderen na de feestdagen. Dit zal goed moeten besproken worden.
Bij Sparta Petegem zijn Sam Blancke en Emile Steyaert geel geschorst. De broertjes Anton en Riennes Van Born revalideren verder. Ook voor Robbe Van Den Heede komt deze match te vroeg. Het wordt dus geen duel tussen de 2 spelers met dezelfde naam. Beiden sukkelen immers met hetzelfde letsel én op hetzelfde moment…